donderdag 4 september 2014

Eens was er een baby...


De kwetsbare Baby

Eens zat er een babytje veilig  in een warme buik, dicht bij een beschermer. Veilig, rustig en gemoedelijk. Dan plots moet je eruit…plots snap je negers nog iets van…zoveel geluiden, zoveel ruimte om je heen, de warmte is plots weg, jij kan nog niet zien, er is geen bevatten mogelijk….complete overprikkeling is een feit. Een klein kwetsbaar babytje zit nu in een stressveld van prikkels. Het begin van het vullen van emmers, emmers van stress.
Elke streling, elk zacht woord is een scheut uit het emmertje gieten en voor rust zorgen. Elk boos gezicht, elk boos woord, elke negatieve prikkel is water dat er bij komt. Hoe kan een baby een emmer dragen? Hoe oud moeten we zijn voor we in staat zijn om zo één zware emmer te kunnen dragen? Terwijl er velen van ons al een hele rij van die emmers te verwerken kregen…. En dat vaak al als jong kind. Terwijl bij velen van ons die zachte signalen ontbraken, die strelingen die fluisterende zachte woorden.  Waardoor stress reeds gierde door dat kleine lichaampje.
Als we onszelf mogen zijn, leren we wat vrij zijn is. Leren we dat we goed genoeg zijn, dat we mogen bestaan. En men daar zelfs dankbaar voor is dat je er bent.  Als ons wordt verteld wat we moeten doen en hoe we het moeten doen zorgt dat voor stress.  Zovaak worden kinderen onderschat, zovaak willen wij als volwassenen het kind leren hoe het moet leven, terwijl we niet eens in staat zijn om dat onszelf te leren. De waarheid is dat een kind de perfecte gps of grademeter is. Een kind heeft alles al in zich en heeft vertrouwen nodig om dat te gaan beseffen.
Kindjes hebben evenwichtige volwassenen nodig. Wanneer zij een hevige emotie door hun lichaampje voelen gieren is die emotie vaak nog groter en sterker dan hen zelf. Dan hebben ze rustige volwassenen nodig die beheerst en wel met het kind en die hevige emoties omgaan. Niet door te panikeren, niet door te roepen maar door rustig te reageren en het kind het gevoel te geven “wanneer jij het niet meer onder controle hebt, zal ik er altijd zijn om je daar mee te helpen”.
Geen deursluiters als “je moet niet weten, je moet niet bang zijn, ….” Maar deur-openers: ruimte creëren voor die emoties zodat ze er allemaal uitkunnen en waarbij je als ouder het signaal geeft “hoe sterk die emoties ook zijn, haal ze er maar allemaal uit, we maken samen een plek voor ze en ik blijf bij jou en ben er voor je zodat je terug tot rust kan komen.
Een kind vraagt geen commandant nog een non stop verpleegster die ieder op hun manier de persoonlijke ruimte van een kind toe-eigenen aan zichzelf.  Niet bewust, en zelfs  vaak vanuit de beste bedoelingen…maar het is vernietigend voor het kind en diens veilige cocon. Je leert dat je geen recht hebt op een eigen bestaan, omdat je ouders dat overnemen.   
Als we de stress die we te verduren kregen in ons leven leren voelen en ons daar ten volle bewust van worden kunnen we voor onszelf, voor onze partner, voor onze kinderen en voor onze dierbaren rust bieden. Rust die we allemaal verdienen. Rust die leidt tot bestaansrecht, het recht op bestaan dat van ons werd toen we geboren werden. Een alles overstijgende liefde die altijd voorkomt wat er ook gebeurt, onvoorwaardelijk en puur, gewoon omdat we dat waard zijn.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten